Nieuw gebouw voor de kleuterschool

Het bestaande gebouw is opgetrokken uit leem. Termieten / Witte Mieren hebben het gebouw en de inhoud in de loop van de jaren zodanig beschadigd, dat een nieuw en stenen gebouw zeer nodig is. In voorbereiding is een verzoek aan Wilde Ganzen om dit project te subsidiƫren.
Het ontstaan van de school
Tumani Tenda Daycare & Nursery School is opgericht in 1992. De vrouwen waren zeer aktief in hun groentetuin en wilden een veilige plek voor de kinderen. Begonnen als kinderopvang groeide het al snel uit tot Kleuterschool. Een jongen in het dorp, Modou Sonko, leerde de kinderen hun eerste engelse woordjes en gaf ze toegang tot pen en papier wat toen in het dorp nauwelijks bestond.

Nu, 22 jaar later, is de school in Tumani Tenda uitgegroeid tot 270 leerlingen in de leeftijd van 2 tot 12. De regering verzorgt de basisvoorzieningen in de lagere school en betaalt daar de onderwijzers. De kleuterschool, met 72 kleuters, krijgt geen regerings steun (behalve aanmoediging) en is dus volledig
afhankelijk van hulp van buiten af. De drie onderwijzers, waaronder Modou Sonko, krijgen een bescheiden betaling en leermaterialen worden veelal door de docenten gemaakt van gedoneerde materialen.
Belang van het kleuteronderwijs
In Nederland vormt het kleuteronderwijs een integraal deel van het basisonderwijs. Ook in Gambia vormt het kleuteronderwijs een belangrijke bouwsteen voor het lager onderwijs, nog meer zelfs dan in Nederland: Het formele onderwijs wordt in het engels gegeven, een taal die de kinderen van huis uit niet kennen. Ook hebben kinderen thuis geen toegang tot papier, tekenmaterialen etc. Op de kleuterschool leren ze vast wat engels en leren ze wat basisvaardigheden die in Nederland zo vanzelfsprekend zijn (knippen, plakken, tekenen, pen vasthouden, etc). Het gebouw met twee klasjes is ruim 10 jaar geleden gebouwd door het dorp, gebruik makend van lokale materialen waaronder klei voor de muren. Elk jaar richten de termieten veel schade aan. Ze kunnen door de kleien muren omhoog klimmen en zo overal bijkomen. Ze vernielen muurplaten, speelgoed en boeken alsook de raamkozijnen en deuren. Het kantoortje is al geheel onbruikbaar vanwege een termietenhoop die daar in de regentijd is ontstaan. Elk jaar doen ze weer hun best de termieten te bestrijden en het gebouw te renoveren. Zo langzamerhand is het echter hard nodig dit gebouw te vervangen door een meer solide constructie waar de termieten buiten gehouden kunnen worden.

Het nieuwe gebouw zal stenen muren hebben, aluzinc dakbedekking en stalen deuren en ramen. Een gebouw dat voor de termieten niet meer interessant is.
De kosten zijn begroot op 22.850 Euro. Het project wordt tesamen met Wilde Ganzen uitgevoerd. Mocht u ook willen bijdragen dan kan dat het beste door een storting te doen op de rekening NL53 INGB 0000 0400 00 van Wilde Ganzen onder vermelding van het WG projectnummer 2014.0233. Wilde Ganzen storten op dat projectnummer 55 % bij. Een storting van 50 euro bij voorbeeld resulteert daardoor in een bijdrage aan het project van 77,50 euro. Verdere bijzonderheden over dit project vind u in ons Tussentijds Bericht 25 van 18 december 2014. U kunt dat downloaden vanaf de pagina NIEUWS. Klik op NIEUWS in de groen-met-blauwe kolom aan de linkerzijde van de Hoofdpagina van de website. Wij streven er naar om het totaalbedrag uiterlijk eind augustus 2015 te hebben ontvangen.
De leerlingen van De Kievitschool te Maartensdijk hebben rond Kerstmis een inzamelingsactie gehouden voor dit project. Op 18 februari werd op een feestelijke ochtend het grote bedrag van 737,76 euro aan het bestuur van ons Fonds overhandigd. Met de subsidie van Wilde Ganzen is dat goed voor 1143, 53 euro. Aan alle kinderen werd bij die gelegenheid een diapresentatie gegeven over de school in Tumani Tenda.

Inmiddels is het bedrag voor de nieuwbouw bijeengebracht, de bouw is begonnen.

Laatste tekstrevisie 9 april 2015

Share